lördag 24 januari 2009

Barnvänligt!

Idag har min son en kompis här hemma. De ska ha pyjamasparty :) Första "riktiga" övernattningen med en kompis blir det. Kylskåpet är fyllt med onyttigheter och de sitter bänkade framfr tvn just nu och spelar... Han har också en del tjejkompisar och tjejkusiner som inte är lika intresserade av att spela bilspel och annat. De är mer som jag, vill pyssla. Men jag är lite rädd om allt material jag köpt in, och har av denna anledning gjort iordning en "barn-låda". Mycket praktiskt! Den har jag fyllt med stämplar, pärlor, saxar, lim, papper, glitter, bokmärken, klistermärken osv som de fritt får använda.

Barn gillar lådor. De blir fascinerade av att få öppna lådan och kika en stund på allt som ligger där. Att scrappa med barn är superkul! De kikar lite på hur jag gör, och kommer sedan med mängder av egna idéer. Vi har mycket att lära av de små!

Bilder kommer snart på barnlådan! :)

måndag 12 januari 2009

Egna stämplar

Jag har många album som jag arbetar med just nu. Ett handlar om min sons första år. Det finns mängder av bilder som sitter inklämda i stora fula album. Så det kändes som att det äntligen har blivit dags att göra iordning dem lite bättre! (Hmmm... han är idag 7 år, så nog var det dags) Och jag har dessutom mängder med kuvert fyllda med allt knas som man sparar på sig, "den första locken" osv.

Visst är det väl roligare att ha allt på samma plats så att man verkligen kan titta och bläddra bland minnena? Nerpackat i kartonger gör det ingen nytta.

Jag håller på att tillverka egna stämplar, väldigt simpelt. Inte blir det som tunna, fina, inköpta, men jag får helt personliga stämplar.

Här är en av stämplarna; min sons första fotavtryck (17 dagar gammal).




Alternativen är fler när man vill göra egna stämplar. Testa dig fram! Mitt första försök till stämpel gjorde jag av ringar till glasburkar (ni vet, de som ska göra att burken håller tätt). Klipp ut stämplar, kanske i form av stjärnor, hjärtan, fyrkanter osv. Limma sedan fast stämpeln på en bit gammal musmatta eller annan kloss.

Mitt projekt just nu är att använda mig av "3D-färg". Ska rapportera vidare!

Var god dröj...

...uppdatering kommer alldeles strax. Har haft en tid med internetproblem, men det ska nog ha löst sig. Desto mer tid till att scrappa ;)
Pysslet är i full gång, har äntligen fått hem mina stora fina paket på posten. Album, designpapper och lite annat smått och gott! Håller på att sortera upp i lådor, försöker få struktur.

Nya bilder kommer upp så småningom!

måndag 5 januari 2009

Återta kontrollen

... är något jag måste se till att göra. Snart är ledigheten över och vardagen tar vid. Men än så länge är jag ledig och håller på att göra i ordning mitt projekt "bilder från förr". Bilderna är privata och därför kommer här istället några smakprov:















söndag 4 januari 2009

Gammal, äldre, äldst

Idag håller jag på att förbereda ett scrapbookingprojket med gamla bilder. Jag har hittat en samling med svatvita bilder från mormor. Istället för att limma och klippa i de gamla korten så har jag fotat dem med en digitalkamera. Blir riktigt bra!


Vill man ha en gammal, nött struktur på papper så kan man "färga" dem med kaffe. Har man kanske ett tema med pirater eller skattjakt så kan man svedda kanterna på pappret över ett ljus. Blir effektfullt! Kanske kan man skriva recept på pappret? Gamla huskurer?


lördag 3 januari 2009

flera på raken!

Jag har sidor i mina album som är helt fullproppade med bilder. Dessa har jag lyckats skilja åt med lite klassiskt glitterlim. Blir läckert! Men har man många små foton som inte riktigt får plats så kan man göra en snygg "Negativ-ram".

Just nu har jag turen att inneha en hålmaskin som gör snygga hål i papper. Har man inte det fungerar det klassiska verktyget för att göra hål i papper/skinn med. (Ni vet, de som man fick kämpa med på slöjden i skolan)



1.

Klipp ut en remsa i valfritt papper. Gör hål längs kanterna. Rita upp fyrkanter på remsan.


2.

Skär eller klipp ut fyrkanterna.


3.
Fyll ramen med dina allra vackraste bilder! ;)

Bokstäver

... är ju något jag alltid har tyckt om. Ända sedan jag var liten. Och lätta är de att göra också!





Om man vill göra det SVÅRT för sig (eller iallafall tålamodsprövande) så målar man upp ett önskat mönster på ett vanligt A4papper. I detta fall gjorde jag krumelurer, hjärtan, blommor och prickar. Tänk på att göra dem små, små, små OCH fyll hela pappret. Sedan kan man färglägga alla krumelurer.


Vill man göra det LÄTT för sig, så använder man ett färdigt mönstrat papper eller skriver ut snygga mönster från nätet. Finns mängder i ClipArt.


Därefter målar du upp pappret med olika bokstäver i de typsnitt du vill ha. Improvisera eller använd typsnitt från datorn.


Klipp ut de mönstrade bokstäverna och limma på ett annat färgat papper. Klipp ut bokstäverna återigen, så ramas de snyggt in av det färgade pappret. Färdiga att användas!


Gyllene tips


= FÖRVARING!!!

När jag pysslar är det KAOS här hemma. Pappersbitar, lim, bokmärken, pärlor, dekorstenar, foton... Listan kan göras lång. Utspritt, inte bara på arbetsbänken, inte bara dessutom på köksbordet, utan över golv, stolar och andra möbler.

Men vad skönt det är när man kan städa iordning detta kaos i små fina förvaringslådor! Och vad bra man hittar just det man letar efter!

Testa själva!




Ännu lite mera scrapbooking




Här är en sida ur mitt favvoalbum! Också här väldigt enkelt gjort.
Ett vanligt vitt papper som jag har stämplat med svart stämpeldyna. Bilder som jag klistrat på färgade papper för att få en ram mot underlaget. Bokstäver är enkelt att klippa ut själv. Vill man ha dem lite mer upphöjda kan man limma dem på kraftigare kartong och sedan sätta "klossar" under (dessa kan man göra simpelt genom att rulla ihop tejpbitar). Klossarna/kuddarna går att köpa i de flesta pysselbutiker!


En del scrappare skissar först på en layout. Det är kanske något som är bra att göra. En struktur. Men min glädje försvinner lätt om jag börjar planera. De sidor jag själv är mest nöjd med är de som växer fram i kaoset av lim, papper och glitter.

Vi är alla olika. Och tur är väl det! ;)

Rensa tankarna

...är viktigt om man ska orka hålla pysselandan uppe. Så det gjorde jag alldeles nyss med en långpromenad i det frostiga och gröna vinterlandskapet.
Funderade lite över mina absoluta scrapbooking-måsten! Alltså, vad använder jag allra mest?
* hårda papper (kartong)
* lim
* sax (gärna mönstrad)
* glitterlim
* svart tusch
* stämplar
Ja, det har jag kommit långt med. Övrigt material är faktiskt bara en bonus!
Så här kan du enkelt göra ett vanligt vitt albumpapper lite roligare (man måste inte alltid köpa dyra papper....)

Använd en liten stämpeldyna och "stämpla" runt kanterna. En rätt så snygg ram! Gillar när det ser lite "slarvigt" ut. Har svårt för det absolut raka. Vill ha personliga album!
Jag vet inte om jag får tillhöra någon kategori av "äkthet" då jag scrappar så vitt och brett. Jag gör inte bara fotoalbum, utan har även ett album helt utan foton som handlar om mitt första år som musiklärare i en grundskola. Där har jag samlat program, korta sångtexter, brev från barn osv. Jätte kul att gå tillbaka och titta i sedan!




Here we go!


Efter månader med sökning på olika scrapbookingsajter, bloggar och forum så startar jag äntligen min egen blogg. En egen blogg med massor av tips och pyssel. En sida för att få lite inspiration, och kanske en sida där du själv vill dela med dig av idéer!


Ja, vi får väl se!


Jag har nog ingen bestämd stil när det gäller scrapping, och jag är inte speciellt insatt i all dess terminologi. Jag gör det som faller mig in, med det material jag har för tillfället. Ibland blir det bra, ibland inte. Men det är roligt!